zondag 18 mei 2014

Pasta met linzen en chorizo

Is het soep? Of is het een stoofpotje? Wat het ook is: het is wel een lelijk gerecht. Daar schijn ik patent op te hebben en het maakt m’n (toch al povere) fotografie… moeizaam…

Toch vraag ik jullie met klem om daar even doorheen te kijken. Dit gerecht verdient het namelijk wel om gemaakt te worden, want is het reuze simpel en echt heerlijk. Het oorspronkelijke gerecht bevat geen chorizo, maar dat idee heb ik gepikt uit een aflevering van “Everyday Gourmet with Justine Schofield”. Daar kwam namelijk onlangs een soortgelijk gerecht langs en daar werd wél chorizo toegevoegd – echt doen! Het maakt de boel lekker pittig en persoonlijk vind ik dat altijd heel fijn.

Het recept komt uit “Simply Italian” van de zusjes Chiappa (Van Dishoeck). De TV-serie schijnt binnenkort ook in Nederland te worden uitgezonden, maar wellicht hebben jullie deze Italiaanse dames uit Wales al eerder bewonderd op een Belgische zender. Daar heb ik ze namelijk al gezien – en ervan genoten! De zussen vinden eigenlijk dat je al je pasta vers moet maken, maar voor deze soep / stoofpot staan ze toe dat je gewoon een gedroogde variant gebruikt. Maar goed: dat had ik sowieso gedaan.

Voor 4 personen:
1 eetlepel olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
150 gr chorizo, in dobbelsteentjes
200 gr gedroogde Du Puy- of zwarte Belugalinzen
1 teentje knoflook, fijngehakt
100 ml rode wijn
1 groentebouillonblokje (speciaal voor de culi-politie: biologisch)
1 groot blikje tomatenpuree (140 gr)
¼ theelepel chilipoeder (optioneel)
150 gr gedroogde pasta (bv. conchiglie)
versgeraspte Parmezaanse kaas
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Neem een grote stoofpan en verwarm hierin op matig vuur de olijfolie. Doe de ui en de chorizo in de pan en bak dit ongeveer 5 minuten. Voeg de linzen en de knoflook toe en schep deze goed door. Giet de wijn erbij, breng dit aan de kook en laat 2 minuten even rustig bubbelen.
Doe er dan 1½ liter koud water bij, samen met het bouillonblokje, de tomatenpuree en het chilipoeder. Breng op smaak met zout en peper, breng aan de kook en laat ongeveer 45 minuten zacht pruttelen tot de linzen gaar zijn. Voeg op dat moment de pasta toe en kook deze circa 8 minuten mee (afhankelijk van welke pastasoort je gebruikt, kijk even op de verpakking). Laat de soep / stoof even afkoelen voor je gaat serveren (het wordt dan iets dikker). Bestrooi rijkelijk met Parmezaanse kaas!

1 opmerking:

  1. Heerlijk smaakvol recept! Wij maakte een stoofpotversie met wat minder water, maar de smakencombinatie werkte wonderwel. Hier vind je onze versie: http://saskookt.blogspot.be/2014/06/stoofpotje-met-linzen-en-chorizo.html.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...